Arama Çubuğu

CFO, Muhasebe Müdürleri ve Mali Müşavirlerle Vergi İncelemesi Süreci Sohbeti

CFO, Muhasebe Müdürleri ve Mali Müşavirlerle Vergi İncelemesi Süreci Sohbeti
CFO, Muhasebe Müdürleri ve Mali Müşavirlerle Vergi İncelemesi Süreci Sohbeti

Vergi inceleme fırtınaları baş­ladı. Geminin limana sağ sa­lim, az hasarla varabilmesi için iyi yönetilmesi gerekiyor.

Bu süreçte şirketin mali işler bölümü, YMM’si ile vergi uyuş­mazlıklarına destek olacak avu­katlar eş güdüm içinde çalışma­lıdır.

Şirketler şunu bilmeli ki vergi incelemesi ve sonucunda uyuş­mazlığın uzlaşma veya dava da yönetilmesi ayrı bir iş.

Ayrı, mesai harcanarak, gerek­tiği kadar zaman ve özen göste­rilerek yapılması gereken bir iş.

Ayrı bir tecrübe de gerektir­diği açık. Bu nedenle şirketlerin bu işi, YMM’lerinin, kendi veya dışarıdan hizmet aldıkları mu­hasebe kadrolarının doğal bir uzantısı gibi görmeleri doğru bir yaklaşım değil.

YMM’ler veya muhasebe kad­roları mevcut işler ve kapsamla zaten çok dolu oluyor ve incele­me sürecinde gerekli seviyede mesaiyi harcayamayabiliyorlar.

Bu nedenle bu iş ayrı bir iş ola­rak ele alınmalı ve yönetilmeli.

Bir de sizden ricam konunun yargıya gitme ihtimali varsa, vergi ceza ihbarnamesi geldik­ten, vergi inceleme raporu tebliğ edilip dava için 15-20 gün kala avukat derdine düşmeyin. Daha inceleme başlarken bu konuya avukatları da dahil etmekte çok fayda var. Her şeyden önem­lisi süreleri kaçırmayın.

10 adımda tutanaklarda dikkate edilecek hususlar

1-Yaptığınız tüm açıklama­lar kendi içinde, diğer iş­lemler ve sonuçlarla mantı­ki tutarlılık taşımalı. Açık­lamanızın yılın bütününe ve çoklu yıl etkisi gözetilmeli.

2-Verdiğiniz cevap ve açık­lamaların altı dolu ve is­pat edilebilir olmalı. Cevapları­nız sonrasında ayağınıza dolan­mamalı. Yaptığımız açıklama, tablolar ve belgeler aleyhinize delil olabilir.

3-Aynı dili konuşmuyor olabi­lirsiniz ki bu en fazla karşı karşıya kaldığımız husus. Vergi, vergici dili ve mantığı ile muha­sebe dili ve mantığı aynı değil.

4-Quasimodo (Victor Hugo, Notre Dame’ın Kamburun­daki Zangoç figürü, bana gülüm­sedi. Bana su verdi repliği), mü­fettişle aramız iyi kompleksine dikkat. İşi sosyal ilişkiler veya bağlantılarla idare etmeye ça­lışmayın, edeceğini söyleyenler­den de kaçının. İnceleme elema­nı ister istemek avcı modunda­dır. Kendi işini yapıyor, varsa bir hatayı bulmaya çalışıyor.

Dikkatli, özenli, saygılı, mesa­feli bir ilişki yürütülmeli. İnce­lemenin temeli doğal olarak şüp­he, test ve doğrulamadır.

5-Şirketin tüm açıklamaları, bel­ge, bilgi akışı tek elden olmalı.

6Fiili envanter yapılıyorsa mutlaka konunun uzmanı bir avukat da olmalı. Tutanakta yapılacak açıklama ve konulacak rezervler önemli.

7-Aramalı incelemede de he­men şirket avukatları haber­dar edilmeli.

8-Son tutanakta yapılacak tüm açıklamalar çok önem­li. Tutanaklarda inceleme ele­manının yorum ve sonuçlarının tarafınızdan kabul gördüğü so­nucu çıkmamalı. Tutanakta ka­tılmadığınız tespit ve açıklama­ları açıkça belirtin. Olabildiğin­ce sadece defter ve kayıtlarda ne varsa onun o şekilde yer al­masını sağlayın. Anlamadığınız soruyu kendi anladığınız gibi cevaplamayın ya da soruyu doğ­ru anladığınızdan emin olun. Soruların amacını, varılmak is­tenen hukuki sonucu anladığı­nızdan emin olun.

9Yardım alın. İlgili tüm birimleri işin içine ka­tın. Doğru olmayan bilgi vermeyin. Karşınızdakiler en az sizin kadar akıllı oldu­ğunu unutmayın.

10Sektörle ilgili ku­rumsal tecrübe ve bilgi alış verişi vardır. Elle­rinde nerelerde ne gibi so­runlar olabileceğine, özel­likle nerelerde risk olduğuna ilişkin bir risk değerlendirme ve kontrol edilmesi gereken husus­lar listesi vardır. İnceleme ele­manı sizi önündeki dosya, veri­len iş emrindeki tarif veya ne­denlerle farklı görüyor olabilir. Sektördeki incelemeler veya so­runlu konulardaki gelişmeler­den haberdar mısınız?

Şirketinizdeki riskli konulara ne derece hakimsiniz.

20 başlıkta dava süreci nasıl ele alınmalı?

1-Konunun büyüklüğüne gö­re gerekirse birden fazla uz­mandan inceleme raporunun gözden geçirilerek konuya iliş­kin değerlendirme, yol haritası önerileri alınabilir.

2-Kullanılacak ana ve ilave ar­gümanların belirlenmesi, sı­ralanması, ağırlık oranlarının formüle edilmesi çalışması ya­pılmalıdır.

3-Dosyaya sunulabilecek ilave yazılı uzman/ akademisyen görüşü, belge önerisi.

4-YMM raporu gerektiren hu­suslar varsa bu konularda özel amaçlı raporlar oluşturul­ması ve sunulması yararlı olur.

5-Teknik uzman raporu, de­ğerlendirmesi gerekiyor ola­bilir mi? Hangi konuda, hangi içerikle?

6-Sanayi odası vb. bir oda ve­ya birlikten alınabilecek ya­zı, belge vb. sorunun çözümüne katkı verebilir mi?

7-Bazen Türkiye’deki kurum­lardan veya bir başka ülke resmi dairesinden veya kuru­mundan belge, açıklama iste­nip dosyaya sunulabilir. Dosya­ya sunulacak yabancı belgelerin apostilli olmasına dikkat edilir.

8-Geniş bir literatür taraması yapılarak, konuya ilişkin ga­zete yazıları, makaleler, kitap vb. çalışmalar dosyaya sunulabilir.

9-Danıştay dairelerinin bu ko­nudaki olumlu olumsuz tüm kararlarının tarihsel süreçteki gelişiminin araştırılması. Olum­lu ve olumsuz kararların içerik­leri ve detaylarının mevcut olay­la benzerlik ve farklarının belir­lenmesi.

10-Kararlar istikrar kazan­mış, dava sorunsuz görü­nüyorsa farklı, sorunlu görünü­yorsa ne gibi ilave çalışmalar ya­pılması gerektiğinin tespiti.

11-Kararlarda dayanılan olum­lu-olumsuz gerekçeler di­lekçelerde işlenmiş mi?

12-İdarenin argümanlarının hepsine gerektiği ölçüde cevap verilmiş mi?

13-Danıştayda duruşma ya­pılması bir ihtiyaç veya ya­rar sağlayacaksa, duruşma talebi­nin, dosyanın bu çerçevede ilave başvurularla güçlendirilmesi.

14-Duruşmada hangi argü­manlar, hangi sırayla, hangi vurguyla seslendirilmeli, kimler hazır bulunmalı, ilave belge sunu­mu vb. konuların planlanması.

15-Konuya ilişkin oda, bir­lik, dernek vb. yarı kamu niteliğindeki kurumların görüş ve değerlendirmeleri önem arz edebilir.

16-Konuya ilişkin tüm kanun maddeleri(güncel haliy­le), muktezalar, sirküler ve teb­liğ açıklamaları daha ilk aşama­da gözden geçirilmelidir.

17-Anayasa Mahkemesi ka­rarları konu özelinde göz­den geçirilmelidir.

18-Anayasal ilkeler çerçe­vesinde değerlendirme yapılmalıdır.

19-Ahim kararları göz önü­ne alınarak değerlendir­me yapılmalı.

20-Usul hukuku değerlen­dirmeleri yapılmalıdır.


Kaynak:Zeki Gündüz / Dünya Gazetesi